torstai 9. elokuuta 2012

YRITYKSIÄ - TRIAL AND ERROR

Tein vastikään hankkimastani lateksista muotit isolle ja pienelle Jaffapullolle ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan lasipullolle. Tein ensin mallikappaleet Fimosta. Kunnianhimoisena halusin tehdä pulloista onttoja... Onttouden sain aikaan tekemällä mallipullot pyöreän tikun ympärille ja ison Jaffapullon taas halkaisin paistamisen jälkeen ja koversin ontoksi ja liimasin puolikkaat takaisin yhteen.

I made latex molds for some Finnish soda bottles, two for Jaffa orange soda and another smaller bottle. First I made the models out of Fimo. I was ambitious and wanted to make the bottles hollow. I managed to do that by making the models around round sticks, and one of them I cut in half and carved it hollow and glued the halves back together.

Sitten tuli kirkkaan hartsin kokeilun aika. Haju oli aivan järkyttävä, myyjä oli sanonut että ei tule sen kummempi haju kuin maalaamisesta. Jaa, riippuu kai millä maalilla maalaa... haju oli ainakin pahempi kuin esim. öljymaaleissa ja pienoismallimaaleissa. Kuivuminen on hidasta, purkissa lukee että 3 tuntia mutta johtuneeko sitten muotin umpinaisuudesta vaiko väärästä sekoitussuhteesta, mutta eivät kovettuneet täysin vielä yön aikana. En ole varma vielä haihtuuko paha haju kokonaan kun pullot kuivuvat. Herra Hakkarainen/Laitilan limonadi-pullo onnistui joka tapauksessa aika hyvin, mutta Jaffapullot eivät. Niihin oli jäänyt ilmaa. Niiden muotokin on tietysti vähän monimutkaisempi. Aiemmin käyttämäni valkoinen hartsi on ihanan juoksevaa ja kuivuu nopeasti. Näistä muoteista hartsi valui ilmakanavista ulos aiheuttaen kauhean tahmean sotkun ja jouduin tukkimaan ilmakanavat.

Mietin mitä seuraavaksi... Yritänkö uudelleen vai alanko etsiä toista hartsia (ulkomailta nähtävästi) jonka kanssa työskentely ei olisi niin sotkuista ja haisevaa. Minivaluihin tämä aine on aika paksua. Ja pitäisikö luopua ontoista pulloista ja tehdä umpinaisia jotka voisi ehkä maalata lasimaalilla ulkopuolelta limsan värillä..?

Then I tried clear resin for the first time. The smell was horrible. Salesman had told me it has a similar odour as paint but I guess it depends on what kind of paint... I have never smelled a paint that would stink as bad as this resin. Resin took a long time to dry. It said 3 hours on the jar but it took longer than overnight. Maybe I mixed it wrong or it's not drying properly because the mold is so closed. I'm not sure yet if the odour will vanish completely. One of the bottles was quite okay but the orange soda bottles not. There had been air left inside and their shape is more complicated anyway.  The white resin that I have used before is wonderfully water-thin and dries quickly. This resin ran out endlessly from the air tunnels so I had to cover them. 

I wonder what to do next..? Should I try again or should I keep looking for another clear resin (from abroad) that would be more suitable for my project, resin which isn't be so sticky and stinky.This resin is too thick. And should I give up on the idea of hollow bottles and make solid bottles which I could try to paint with glass paints from outside to create the look of soda inside?10 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla luin kuinka kaikki tapahtuu ja tosiaan, siinä on NIIN paljon eri työvaiheita!! oli oikein kiva tavata markkinoilla!!!! (harmitti kun olen tällainen lahopää enkä muistanut sitä silkkinauhaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä kiva tavata ja älä mieti sitä silkkinauhaa, en loppujen lopuksi olis edes tarvinnut sitä! :)

   Poista
 2. Mielenkiintoista ja lumoavaa. Kiitos työvaiheiden esittelystä. Jään seuraamaan miten etenee. Enkä osaa mitään erityisen viisasta asiaan sanoa, mutta oli pakko jättää joku ihmettelyn merkki.

  VastaaPoista
 3. I wish I knew more about using resin, but I know practically nothing. I'm glad to know that it smells terrible--it may not be very healthy to use it regularly. You are brave to try it! Good luck in the next phase of trying. xo Jennifer

  VastaaPoista
 4. Sinä olet kyllä rohkea kokeilija. Tuo kirkas lasipullo on hieno. Mulla oottaa se kirkas litku vieläkin pullossa, jos ei oo jo kovettunut itsekseen. Hajusta en siis vielä tiedä. En vain saa muotteja aikaiseksi. Muovisissa ostopulloissakin on yleensä kuplia, siis mineissä. Tuossa koossa on vaikea eliminoida niitä kokonaan. Onko toi muottiaines hyvä? Helppo käsitellä? Minä kun olen tottunut hiukan suurempiin kokoihin, heh!

  VastaaPoista
 5. Ohhoh, jopas on mielenkiintoinen tekniikka! Hienoa, että joku uskaltaa kokeilla kaikenlaisia erikoisempiakin juttuja. :)

  Oletkos saanut minulta sähköpostia?

  VastaaPoista
 6. HI,so beautiful minis in your blog,It's a pleasure to visit it!!Miniregards from Spain.

  VastaaPoista
 7. Ihana kokeilukertomus! :-) Jään odottelemaan seuraavia ...

  VastaaPoista